Mijn favorieten

De financiering



Voor alle lezers die echt geloven in al die reclames die suggereren dat de financiering van een nieuwe woning in een paar dagen geregeld kan worden heb ik slecht nieuws. De financiering is een vak apart waar – heel belangrijk – onafhankelijke deskundigheid aan te pas komt. Want financiering is maatwerk!
De meeste vragen die langskomen stip ik hieronder even aan.


Overwaarde bestaande huis gebruiken

Stel, er is overwaarde en deze wordt deels gebruikt om een ander huis kopen. Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling bepaalt dat de winst op het oude huis in principe gebruikt moet worden om het nieuwe huis deels te financieren. Wordt de overwaarde gebruikt voor iets anders? Dan kan het zijn dat het bedrag dat vrijkomt niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.      


Overwaarde en oude huis niet verkocht

Stel, er is een overwaarde op de huidige woning maar deze is nog niet verkocht? Omdat het nieuwe huis toch betaald moet worden is er dan de mogelijkheid van een overbruggingskrediet. Met een overbruggingskrediet wordt het bedrag dat je tekort komt tijdelijk geleend om het nieuwe huis te betalen. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de maandlasten.
Zodra het “oude” huis verkocht is en er dus over de overwaarde beschikt kan worden wordt het overbruggingskrediet in één keer afgelost. Zonder boete.

Restschuld

Laten we hopen dat het niet gebeurt. Maar als het huis ‘onder water staat’ en het met verlies wordt verkocht, is er een restschuld. Gelukkig bestaat de mogelijkheid deze restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Deze zijn afhankelijk van de persoonlijke situatie.
Aan een huis verkopen zitten dus best wat financiele haken en ogen. Ik schreef het al eerder, financiering is een aparte en specialistische tak van sport waaraan ik niet doe. Gelukkig heb ik contact met een uiterst ervaren en onafhankelijke adviseur die daar bij kan helpen.