Mijn favorieten

De financiering




De financiering
 
Bij de aankoop van een huis zijn er meer kosten dan alleen de aankoopprijs van de woning. Hierbij komen de kosten koper (k.k.). Dit zijn de kosten van de overdrachtsbelasting (2% van de aankoopprijs) de notariskosten en Kadasterkosten. Ruim genomen kun je zeggen dat je ongeveer 6% van de aankoopprijs kwijt bent aan bijkomende kosten bij de aankoop van een bestaand huis. Dit is uiteraard slechts een indicatie.
Wie die kosten moet betalen, hangt af of de woning ‘vrij op naam’ is of kosten koper. Het verschil tussen vrij op naam (v.o.n.) en kosten koper (k.k.) zit vooral in de bijkomende kosten.
Vaak zijn nieuwbouwwoningen vrij op naam en bestaande woningen met kosten koper.
Bij de aankoop van een woning v.o.n. zijn er minder bijkomende kosten voor rekening van koper dan met k.k. Zo betaald de koper bij v.o.n. bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting, geen notariskosten voor de leveringsakte en niet voor de inschrijving bij het Kadaster.
Dat betekent niet dat er geen bijkomende kosten zijn als je een woning v.o.n. koopt. De bijkomende kosten voor een woning die vrij op naam gekocht wordt, komen ongeveer uit op zo’n 3%.
 
 
Vanaf 1 januari 2018 is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning maximaal 100%.
Vanaf 2018 kunnen er dus geen bijkomende kosten meer worden meegefinancierd in de hypotheek.
Er zal dus altijd wat “eigen geld” nodig zijn.
Hele kleine pleister op de wonde is dat een deel van de “kosten koper” eenmalig aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting.

Aftrekbaar zijn bijvoorbeeld:
  • Advies- en bemiddelingskosten voor het krijgen van de hypotheek.
  • Kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie.
  • Notariskosten voor de hypotheekakte. (De notariskosten voor het opmaken van de eigendomsakte komen niet in aanmerking als eenmalige aftrekbare kost).
  • Taxatiekosten (alleen als deze gemaakt zijn voor het verkrijgen van de hypotheek).
  • Bouwrente vanaf de periode na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst.
  • Onder bepaalde voorwaarden komen de kosten van nieuwbouw- of verbouwingsdepot in aanmerking als eenmalige aftrekpost.

Verbouwing meefinancieren?
Ja, soms is dat goed mogelijk en op die manier kan het nieuwe huis meteen zo verbouwd worden, dat het helemaal voldoet aan alle wensen. Het meefinancieren van de verbouwing kan een goede keuze zijn om de verbouwing van het huis te betalen. De hypotheekrente kan in bepaalde gevallen aftrekbaar zijn van de belasting. Er moet dan wel kunnen worden aangetoond, dat het geleende geld gebruikt is voor de verbouwing. Bij het financieren van een verbouwing krijg je een bouwdepot. Met het saldo op dit bouwdepot kunnen de facturen voor het verbouwen van de woning worden voldaan.
Daar zitten haken en ogen aan maar met de specialisten waarmee ik samenwerk komen we tot een duidelijk overzicht van de mogelijkheden.
Niet alleen kan ik meedenken over het meefinancieren. Ik kan ook vooraf nagaan of er bouwvergunningen voor de plannen nodig zijn en of de voorgenomen verbouwing problemen gaat geven. En of de bestemmingsplannen problemen gaan geven.

En, bijna automatisch, wijs ik ook graag op de energiebesparende mogelijkheden. Want als “groene” makelaar liggen het milieu en de opwarming van de aarde mij na aan het hart. Binnen Haarlem ben ik actief op dat gebied en heb contact met onder andere de “Haarlemse Huizen Aanpak”. Zij leveren uitstekende adviezen op maat die goed meegenomen kunnen worden in de verbouwingsplannen. En aan het eind van de rit; klant blij en de aarde blij.