Mijn favorieten

De groene makelaar


 
Het zit gewoon in mij. Afval scheiden doe ik al jaren, wonen doe ik in een goed geïsoleerd huis, de plantjes krijgen regenwater, als het maar even kan neem ik de fiets (met kratje) en wat wij thuis eten kies ik met zorg uit.
Mijn puberende zoon wordt er soms wel eens heel moe van.. “Jij altijd met je klimaat, de aarde en het milieu”. Maar tijdens zijn heldere perioden snapt-ie gelukkig zelf wel dat niets doen geen optie meer is.   
Want over niets doen gesproken. Bij het kopen van een andere woning komt ook vaak een verbouwing(tje) langs. Dit is dan het geijkte moment om na te denken over energiebesparende voorzieningen. Ik zie het als onderdeel van mijn taak als makelaar is om dat moment aan te grijpen om mijn klanten er op te attenderen dat ze vaak voor relatief weinig extra kosten energie kunnen besparen. Soms zelfs fors, zonder ook maar iets in te leveren op comfort.
Het college van Haarlem streeft actief naar een duurzame, groene en schone stad en wil dat Haarlem in 2030 klimaatneutraal is en in 2040 zelfs aardgasvrij.  En als je weet waarop je moet letten is energie besparen makkelijk.  Maar dan wel op basis van een goed advies, zeker als het om een vooroorlogse woning of zelfs monument gaat.
 
Er zijn al veel Haarlemse adviseurs die deze adviezen mogen geven. Zij hebben zich verenigd in de Stichting Huizenaanpak Haarlem en als eerste en tot nu toe enige Haarlemse makelaar heb ik mij mogen aansluiten bij deze stichting.
Dat betekent dat ik op vele terreinen op dit gebied kan bijstaan. Ik kan bijvoorbeeld helpen met het aanvragen van het bij verkoop verplichte, geregistreerde energielabel. Comfortabel wonen met lagere energielasten? Dan heb ik ook alle kennis voor een duurzame verbouwing in huis. Ook kan ik helpen bij het aanvragen van de juiste subsidies of bijvoorbeeld het gezamenlijk met de buren of zelfs de hele straat  inkopen van zonnepanelen.
In mijn eentje ga ik de wereld natuurlijk niet redden. Maar samen komen we een eind en dragen op die manier een steentje bij aan een betere wereld, niet alleen voor onszelf maar zeker ook voor onze kinderen, kleinkinderen en alles wat daarna nog komt.